top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Een ECO logies heeft (h)eerlijk eten en drinken. Bijvoorbeeld voor ontbijt, koffie, thee of wijn. Hiervoor kunnen producten uit de regio of eigen tuin gebruikt worden of biologische en ecologische producten. Ook fairtrade, vegetarisch en veganistisch is passend.

eerlijk en lokaal eten

Een ECO logies heeft een duurzaam interieur. Bijvoorbeeld door het gebruiken van ecologisch linnengoed. Ook hergebruikte meubels of nieuwe meubels gemaakt van circulaire materialen. Het gebruik van duurzame natuurlijke materialen kan ook passend zijn.

duurzaam interieur

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Hoe duurzaam jouw mobiliteit is bepaal je zelf, maar een ECO logies kan hier wel bij helpen met een laadpaal voor je elektrische auto. Ook een goede OV verbinding of breng- en haalservice van een station maakt het verschil.

duurzame mobiliteit

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

De boerderij is gebouwd in de 17de eeuw, een mooie manier van duurzaam gebruik van een gebouw! In 2015 is de boerderij verbouwd en is er zoveel mogelijk materiaal hergebruikt. Zo kregen de oude golfplaten van de wagenschuur een nieuw leven als ruige gevelbekleding van de varkensstal.


Tuk aan de Vliet wordt verwarmd met een warmtepomp samen met zonnecollectoren en een pelletkachel voor heel koude dagen. De oude muren zijn dubbeldik geïsoleerd. De radiatoren verwarmen de ruimte efficiënt met een lage temperatuur. De eigen elektriciteit komt van de zonnepanelen op de varkensstal, waar ook een mooi sedumdak op ligt.


Ook voor de inrichting is veel hergebruikt zoals kasten van het boerengezin dat hier eerder woonde. Maar ook restpartijen Marokkaanse tegels en stoffering. Het afval wordt gescheiden en je kunt een eigen gft bakje krijgen voor het gemak. De jam wordt gemaakt door een culinaire schoonzus en de eitjes bijhet ontbijt komen van de kippetjes op het erf.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

Tuk aan de Vliet

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

Tuk aan de Vliet

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

In het historische Leiden is veel te zien, je kunt hier schitterende wandelingen maken langs oude grachten met veel oude monumenten en Leidse hofjes. Een leuke wandelroute is ook door het Singelpark. Of bezoek één van de vele musea zoals Museum Boerhaave, Rijksmuseum van Oudheden, Museum Volkenkunde en Naturalis. Maar ook de zee is niet ver zoals het strand van Katwijk aan Zee. In Wassenaar is museum Voorlinden een aanrader. Je kunt prachtig fietsen in het Groene Hart en de bollenstreek, waar je natuurlijk langs een kaasboerderij gaat voor Leidse boerenkaas!

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Eigenwijze appartementen op oud boerenerf

Tuk aan de Vliet is een 17de eeuws Rijksmonument aan de Vliet, heerlijk in het groen. Toch ben je met maar tien minuten fietsen in de oude stad Leiden. Op het boerenerf vind je vier eigenwijze appartementen, compleet met keuken, badkamer en slaapkamer. Ook krijg je de eerste twee ochtenden een lekker ontbijt.


Voor op het erf staat De Padstal. Dit kleine huisje is ideaal met z’n tweeën, maar er is ook een slaapbank voor de kinderen. Je slaapt romantisch boven in een vide onder het zolderdak. In de fijne Moerbint, een huisje op het achtererf, kijk je vanuit je keuken uit op de boerenhortensia’s aan de sloot. In het hart van de boerderij vind je Toon & Toos met een hip woonkeukentje en fijne eethoek. De oude hooizolder is nu boerenloft 'Het Kruiskozijn', genoemd naar het 16e-eeuwse raam in dit appartement.

Leiden, Zuid-Holland, Nederland

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

2 - 4 personen, 4 appartementen

vanaf €260 voor twee nachten

verhuur per nacht, minimaal 2 nachten

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

bed & breakfast, vakantiewoning, appartement, boerderij

Tuk aan de Vliet

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

Boerenhofstede De Overhorn

Weesp, Noord-Holland

1

1

1

Saenliefde

Wormer, Noord-Holland

1

1

1

SELECTIES

eco b&b's

de mooiste en duurzaamste eco b&b’s van Nederland en België

de mooiste en duurzaamste eco b&b’s van Nederland en België

eco natuurhuisjes

heerlijke landelijke eco vakantiehuisjes in de natuur

heerlijke landelijke eco vakantiehuisjes in de natuur

vintage en circulair interieur

prachtige vintage interieurs en stijlvol hergebruikt materiaal

prachtige vintage interieurs en stijlvol hergebruikt materiaal

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page