We zijn op weg naar een oude boerderij met een bijzondere mestsilo waarin je kunt overnachten. Silo 161 ligt aan de Dokter Larijweg in het buitengebied van het Drentse Ruinerwold. Erg bijzonder zijn de meer dan duizend perenbomen, die bijna een eeuw geleden zijn geplant op initiatief van dorpsdokter Hendrik Larij. De vitaminebommetjes waren destijds bedoeld voor de armen. Nu is er een jaarlijkse perenboomveiling; een feestelijke dag voor het goede doel. De hoogste bieder mag dan op één dag alle peren plukken van een boom. De volgende dag kan iedereen de overgebleven peren vrij plukken. Als we aankomen bij de boerderij van Ageeth en Alex is duidelijk te zien dat het de dag na de perenboomveiling is. Langs de weg zijn verschillende mensen de overgebleven peren aan het plukken.
In een goed perenjaar hangt de Dr. Larijweg vol met onbespoten peertjes van allerlei oude rassen, zoals de winterloutje, provisiepeer, en kamperveen.
Tip: bekijk de ECO logies selectie voor nog meer unieke duurzame overnachtingen
Wat een mooie plek, hoe lang wonen jullie hier?
“We wonen hier nu dertien jaar, toen we de boerderij kochten stonden de koeien nog op stal. Alex heeft in zijn jeugd ook in dit buurtschap gewoond, ik kom zelf uit het dorp Ruinerwold iets verderop, begint Ageeth.
“Nadat we hier zijn gaan wonen stonden de schuur en de silo nog leeg. We hadden niet echt een functie voor de schuur en waren druk bezig met het verbouwen van het voorhuis. Alex en ik hadden sinds 2003 een meubelzaak, ik stond altijd in de winkel. In 2014 hebben we het plan opgevat om iets met de schuur te gaan doen. We hebben de meubelzaak verkocht en zijn een meer kleinschalige woonwinkel in de schuur begonnen. De woonwinkel is twee dagen open, de andere dagen heb ik tijd om naar klanten toe te gaan of kunnen mensen hier rustig komen kijken.”
Mijn opa en oma hadden een boerderij hier vlakbij, mijn moeder is aan deze weg geboren.
Hoe kwamen jullie op het idee voor de silo?
“Dat plan voor die silo achter de boerderij vormde zich langzamerhand. De silo heeft jaren leeg gestaan, we waren eerst druk met het voorhuis en toen met de woonwinkel in de schuur. Maar toch bleven we al die jaren wel het idee houden om iets met de silo te gaan doen. Het dak was dermate slecht dat er veel regenwater binnen stond, hierdoor bleef de silo wel goed schoon van binnen. Uiteindelijk heeft de silo tien jaar leeg gestaan.
De provincie wilde recreatie in Drenthe aantrekkelijker maken met meer bijzondere plekken om te verblijven. Toen kwamen we op het idee om gastenverblijven in de silo’s te maken”, aldus Ageeth.
Toen we hier kwamen wonen heeft Alex de silo wel goed schoongemaakt, ook om stank en vliegen te voorkomen.
“Het leuke van de silo is dat deze nog steeds de originele vorm heeft en heel herkenbaar is als mestsilo. We vinden het mooi dat zo ook hedendaags boerenerfgoed behouden blijft. Dat is mooi gelukt vinden we zelf. Eerst hadden we nog het idee van een voorportaaltje voor bijkeukentje. Maar uiteindelijk hebben we er toch voor gekozen om het bij de originele vorm te houden. Er zit wel een nieuw dak op, maar wel in de vorm zoals dit oorspronkelijk ook was. Een architect heeft een eerste ontwerp had gemaakt, we hebben toen zelf nog een tijd zitten puzzelen om tot een zo slim mogelijke indeling te komen. Er zitten nu twee appartementen in de silo, helemaal compleet met woonkamer, keuken, slaapkamer en badkamer.
In 2018 zijn we begonnen met de verbouwing, Alex heeft eigenlijk alles zelf gedaan. Alleen het dak en de betonnen vloer hebben we door plaatselijke ondernemers laten doen. Ook de isolatie, installatie en afwerking binnen heeft Alex allemaal zelf gedaan. Door de ronde vorm was dat best lastig. Toen corona begon moest de woonwinkel natuurlijk ook dicht. We hebben toen besloten om eerst één appartement af te maken, zodat we konden beginnen met verhuren zodat we in nog wat inkomsten hadden. Nadeel was als er gasten waren we niet verder konden klussen met het andere appartement.”
Ook de gemeente heeft heel erg meegewerkt, ze realiseren zich goed dat voor het behoud van oude boerderijen er andere bedrijvigheid mogelijk moet zijn, anders raak je je erfgoed kwijt.
Wat betekent gastvrijheid voor jullie?
“We hadden beiden geen ervaring in de recreatie. Ik sta vanaf mijn achttiende in een winkel en heb dus wel op die manier ervaring met gastvrijheid. Ik kan de gasten persoonlijk ontvangen, omdat ik ben vaak op de boerderij ben bij de woonwinkel in de schuur. Als ik op zaterdag druk ben met de winkel, dan is Alex er”, aldus Ageeth.
“We stoppen er veel werk in om dit goed voor elkaar te hebben. Wat je doet moet je goed doen, het moet kloppen. Wel hebben we bewust gekozen om geen ontbijt aan te bieden. We willen dit in de toekomst wel meer uitbouwen, maar dat doen we stap voor stap want we willen een constante kwaliteit leveren. Het is echt een familiebedrijf, onze grote dochters helpen mee met schoonmaken.”
In de gemeente De Wolden is er een actief netwerk van B&B’s en vakantiewoningen. Als we een aanvraag hebben en we zijn al geboekt dat zetten we dat op de groepsapp. Hartstikke leuke om gasten en elkaar lokaal op die manier te helpen.
Was duurzaam voor jullie vanzelfsprekend?
“Het was voor ons duidelijk dat we ook de silo duurzaam wilden verbouwen. Ook onze eigen boerderij hebben we duurzaam verbouwd, op de schuur liggen zestig zonnepanelen en we hebben een houtvergasser voor verwarming en warm water. Het hout komt van ons eigen erf of uit de directe omgeving. Ook de silo wordt hiermee verwarmd”, vertelt Agaath enthousiast.
“Op het dak na is de volledige silo hergebruikt, natuurlijk goed geïsoleerd. Wat we leuk vinden is om te laten zien dat duurzaam voor best veel mensen bereikbaar is. Het blijft wel keuzes maken, we wilden heel graag een sedumdak. Omdat de prijzen van materialen sterk gestegen waren, hebben we dit bij de bouw niet gedaan. Maar dit staat nog wel op ons verlanglijstje. Ook omdat het dan in de zomer wat koeler blijft en in de winter isoleert een sedumdak nog beter.”
De zonnepanelen en de verwarmingsinstallatie was natuurlijk wel een uitgave, maar het is niet iets wat onmogelijk is. Zo kan het ook!
Ageeth vertelt verder: “Zowel in de silo als in ons eigen huis kiezen we zo bewust mogelijk schoonmaakmiddelen die goed zijn voor het milieu Er is gelukkig tegenwoordig heel veel te koop. Eerlijk is eerlijk, het lukt niet altijd voor de volle 100%, maar we doen hier wel ons best voor. Ook afvalscheiding, hoe simpel kan het zijn? In de keukentjes zitten meerdere afvalbakken waardoor afval meteen gescheiden kan worden. Ook krijgen alle gasten een schoonmaakpakketje, met biologisch afbreekbaar afwasmiddel en vuilniszakjes.
We zijn nu bezig met het vervangen van de cupjes van het Nespresso apparaat, het zint ons niet dat deze niet goed recyclebaar zijn. We gaan de cupjes van YesPlease proberen, die zijn biologisch afbreekbaar en ze betalen de koffieboeren een eerlijke prijs. Dat is wat we willen, zo zijn we steeds meer dingen aan het verduurzamen.
Het blijft een zoektocht hoe het praktisch kan blijven maar je toch goede duurzame keuzes kunt maken. Zo hebben we achter in de tuin een grondwal gemaakt en daar veel bloemen ingezaaid, je merkt echt dat daar veel insecten op af komen.”
Er is best veel was, als daar dan milieuvriendelijk wasmiddel voor gebruik dan scheelt dat nogal. Die bewustwording vind ik leuk.
Wat voor reacties krijgen jullie?
“We krijgen ontzettend leuke reacties van gasten maar ook van mensen die hier langs fietsen. We hadden een keer journalist die kwam voor de woonwinkel maar vond de silo veel interessanter”, vertelt Alex.
“De mensen vinden niet alleen de silo maar ook de omgeving fantastisch. Ik ben altijd heel erg verbaasd hoe rustig mensen het hier vinden", zegt Ageeth. "Zo hadden we gasten die aankwamen terwijl de buurman hier vlakbij met een trekker bezig was. Het eerste wat de gast zei toen ze uit de auto stapte was: ‘oh... de rust valt over me heen’. Ik vroeg, hoor je die trekker niet? ‘Dat is heel anders dan al dat lawaai thuis!’ Ik ben mijn eigen omgeving extra gaan waarderen."
Wat ook leuk is dat veel gasten, vooral mannen, kijken hoe de silo is verbouwd en of dat ook anders had gekund. Maar dan komen ze daar niet uit, het klopt gewoon!
תגובות