Niet ver van het centraal station Den Bosch ligt de Tramkade. Tot 2014 was hier een oude diervoederfabriek. Nu is de Mengfabriek een rijksmonument en een nieuw leven begonnen als culturele- en horeca hotspot, samen met de Kaaihallen en het Werkwarenhuis. Langs de rivier de Dieze staan markante en kleurrijke voedersilo's. Aan de kade ligt floating tiny home The Coon. We praten met Vincent van Uden, initiatiefnemer van dit bijzondere bootje.
Tip: bekijk de ECO logies selectie voor nog meer unieke duurzame overnachtingen
Waarom zijn jullie met The Coon begonnen?
“Wij wonen op de boot hiernaast, normaal liggen we in de binnenstad. Daar liggen sinds de jaren zeventig boten waarop gewoond wordt. Mensen hebben een fascinatie met op het water wonen water, vinden het een beetje vreemd en anders. Daarom kreeg ik het idee om een oude sleepboot naast onze boot te leggen en die om te bouwen tot een bed en breakfast. Dat heeft ons uiteindelijk op het pad gebracht om The Coon te ontwikkelen. We bouwen The Coon helemaal zelf.
In 2016 zijn we begonnen met het bouwen van The Coon. Het is eigenlijk ontstaan door een opdracht voor ons bedrijf om de ‘All you need is love’ caravan van Robert ten Brink te bouwen. Ik vond dit zo’n catchy concept dat we daar mee verder zijn gegaan. Maar dan niet op wielen maar op het water. Het idee voor The Coon geboren!
Met ons jachtbouw watersportbedrijf hebben we het in de winter altijd druk en in de zomer rustig. We willen in de zomer Coons gaan bouwen.
Twee studenten hebben het idee van The Coon voor hun afstudeerproject verder uitgewerkt en ook de naam bedacht.
Het plan was eerst een ligplaats op de Dommel tegen de stadsmuur. Uiteindelijk hebben we in 2019 groen licht gekregen om hier aan de Tramkade met The Coon te liggen, een heel passende plek. We waren ook betrokken bij andere plannen op deze plek, om te boeren op het water met Floating Farm en Aquaponics. Uiteindelijk is dat niet doorgegaan. We zijn blij dat we nu met The Coon van start kunnen gaan.
Ook hadden we een plan voor een laagdrempelig ecologisch hostel op een oud vrachtschip.
Wat betekent gastvrijheid voor jullie?
“The Coon is geboren uit het oogpunt van een watersporter. In de toekomst willen we hier in Den Bosch nog vier Coons hebben liggen. Maar ik wil geen grote verhuurder worden, want ik hou juist van kleinschaligheid en persoonlijke aandacht.
Ik ben hier de lokale jongen. Ik weet hoe het in Den Bosch reilt en zeilt en kan jou dat vertellen.
Ergens anders kan ik niet vertellen waar de hotspots zijn, het lekkerste stukje vlees of juist een goed vegetarisch restaurant of wat dan ook wat je wensen zijn. We willen echt bij het bed en breakfast concept blijven. Het verhaal en de persoonlijke contacten in combinatie met het concept dat maakt het leuk. Iemand in een andere de regio kan dat veel beter dan ik, met eigen dialect.”
Wat hadden jullie voor ogen?
“We willen mensen echt weer in contact te brengen met het leven op het water en laten zien dat dat ook duurzaam kan. De koffie die je nu drinkt is gemaakt van het water uit de rivier, het wordt aan boord gefilterd. Er gaat ook geen vuilwater terug, ook dat wordt aan boord helemaal gereinigd. De wc is een verbrandingstoilet, daar komt helemaal geen afval van in het water.
Het beeld is vaak dat op water van alles overboord gegooid wordt, maar dat is helemaal niet nodig. Aan dat imago willen we graag wat doen.
Ik heb The Coon samen met mijn dochter ontwikkeld, zij is net afgestudeerd in bouwkundig architectuur. Veel studenten hebben mede ontwikkeld en ook proefgedraaid. Dan merk je dat het voor haar generatie echt anders ligt, die zien duurzaamheid als het nieuwe normaal.
Als je ziet hoe dat ook op school gaat, de studenten zijn er helemaal met duurzaam en circulair bezig.
Ik wil de watersport geen afbreuk doen door een caravan of drijvend hok te bouwen. Hoewel The Coon natuurlijk wel is afgeleid van de Amerikaanse Airstream caravan. We gebruiken de ouderwetse techniek met klinknagels, allemaal handwerk.
Er zitten meer dan 2000 klinknagels in, wat dagen werk is. Maar het maakt het wel uniek.
De waterspiegel stijgt, waarom gebruiken we het water niet op een andere manier? In plaats van een camping ieder jaar opbouwen in de uiterwaarden, meer gaan verblijven op het water. The Coon is een Tiny House waar je ook prima het hele jaar zou kunnen wonen, dat mag niet qua regelgeving maar ik wil wel inspireren wat mogelijk is.
"We hebben ook plannen om The Coons in de toekomst aan elkaar te koppelen tot een soort kunstmatig eiland, dat dan helemaal off grid is. Ook kunnen we van The Coon een winkeltje, flexwerkplekken of koffiebar maken.”
Hoe hebben jullie duurzaam gebouwd?
“The Coon is lichtgewicht aluminium, aluminium kost weliswaar veel energie om te te produceren. Maar is wel super duurzaam qua circulariteit, het is 100% te recyclen.
Het interieur is helemaal gemaakt van stophout dat ik van een zeeschip gehaald heb. Dat was voor een boorplatform dat van Rusland naar Nederland gehaald is, waar ze allemaal dikke eiken balken gebruikten voor het rollen. Die heb ik opgehaald en gedroogd. De kozijnen zijn gemaakt van gerecycled plastic. De industriële deur en raamkrukken komen uit een oude fabriek.
De drijvers zijn van gerecycled kunststof, dat geen onderhoud nodig heeft en weer opnieuw gebruikt kan worden. Binnen ligt er een slijtvaste pvc vloer, nieuw maar wel weer uit een restpartij. Het dek is van gerecycled pvc en enorm lang te gebruiken zonder onderhoud. Dit draag echt bij aan een zeer lange levensduur.
We verwarmen met een pelletkachel. Later dit jaar komen de flexibele zonnepanelen op het dak met een aantal accu’s. Ik ben zelf importeur van deze panelen, voor onze jachten. Het zal lastig zijn om hier aan de Tramkade helemaal zelfvoorzienend te worden door de schaduw van de silo’s.
We zitten wel op het stroomnet op de wal verbonden. Omdat dit geen vaste aansluiting is mogen we hier niet terug leveren.
Door The Coon ben ik echt meer naar duurzaamheid gaan kijken.
Ik was wel een beetje bang hoe de duurzaamheid ontvangen zou worden, met name het toilet dat toch even anders werkt dan een normaal toilet. Je moet bijvoorbeeld zitten. Maar tot nu toe wordt het heel goed ontvangen.”
Waarom willen jullie een landelijk netwerk?
“Wat zou het mooi als overal in de Benelux Coons liggen, allemaal met lokale eigenaren. Zo brengen we mensen dan ook weer in contact met de watersport, waar het voor ons allemaal mee begonnen is. Particuliere jachthavens zie je langzaam leeglopen, behalve nu met corona. De jachthavens die verbreden doen het wel goed, bijvoorbeeld met yoga training, biljartclub, een zeilclub, een goed restaurant, een camperveldje en tiny floating homes. Zo komen mensen op een iets andere manier toch weer in contact met de watersport.
De eerste reacties zijn top. De ervaringen van gasten nemen we mee in de tweede Coon die we nu gaan bouwen.
The Coon is hoogwaardig van kwaliteit en gebouwd voor een lange levensduur. Met de eerste The Coon zijn we veel bezig geweest om zo circulair mogelijk te bouwen. Dat wordt een uitdaging als we meer Coons gaan bouwen. Iedere Coon moet uniek worden maar wel herkenbaar blijven. Net zoals we dat gewend zijn wanneer we een maatwerk jacht bouwen."
We gaan ook varende Coons maken met grote accu’s, die worden elektrisch aangedreven en zullen echt off-grid zijn.
Comments